HTML

A szélenergia használatának új lehetősége

2013.01.22. 17:32 Serion

Egyedülálló módszert eszeltek ki német tudósok a szélenergia kihasználásának új módjaként. Az ötlet a berlini NTS Energie- und Transportsysteme GmbH és a stuttgarti Fraunhofer Intézet szakembereitől származik. Egy magasba engedett sárkányt használnak, hogy hasznosítsák a levegő áramlását.

A kísérlet alapötletét, egy új népszerű sport adta: a kitesurf. Kitesurf közben a sportolók egy, a wakeboardra esősített sárkány segítségével több méteres magasségba tudnak emelkedni. Ez adta az alapokat a generátorokra erősített sárkányt, ami a szél miatti mozgásának köszönhetően áramot termelhet.

A generátorok működtetéséhez a sárkányokat 300-500 méteres magasságba engedik fel, ahol erős szelek folyamatosan mozgatják a sárkányokat, mondja Joachim Montnacher, a program egyik mérnöke.A sárkányok a rájuk erősített kábelek révén egy sínpályán kocsikat húznak körbe-körbe. A járművek mozgási energiáját közben egy generátor árammá alakítja.

A sárkányok egyik előnye, hogy magasabb légrétegekből nyeri a szelet, mint a szélkerekek. A magasabb rétegekben erősebb és állandó szelek vannak a föld felszínivel ellentétben. Hasznosítás szempontjából is igen eredményesnek bizonyul az új módszer, duplájára növekvő szél mellett a kitermelt energia mennyisége. Az előállítási költségei töredékét képezik egy szélerőművének.

A nyolcas alakú röppályán mozgó sárkányokat automata vezérlőegység tartja fent a levegőben. Az eddig elért eredmények azt mutatják, hogy 24 sárkányos erőmű felér 30 darab 2 MW-os szélturbina teljesítményével, és ez körülbelül 30 ezres várost is képes ellátni

Forrás: 

Sárkányerőművekkel aknáznák ki a szelet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dmmcindex.blog.hu/api/trackback/id/tr875034731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása